יש ישראלים באומן כל השנה?
התשובה היא כן. אמנם הם מעטים אבל יש. הישראלים שחיים באומן בדרך קבע, הגיעו לשם בדרך כלל בעקבות השבוע המרכזי באומן- הלא הוא השבוע בו חל ראש השנה, אומן ראש השנה, על פי לוח השנה העברי. בשבוע זה התקבל מנהג שתפס הרבה ישראלים בשנים האחרונות- והוא לנסוע לעיר אומן ושם לחוות את חג ראש השנה בסמוך למקום קבורתו של רבי נחמן מברסלב. מובן שרובם של הישראלים שטסים לאומן לראש השנה, נמנים על ציבור חסידות ברסלב, אך משהפך הנוהל למקובל, ישנם ישראלים רבים שנוסעים גם אם אין להם קשר ישיר לחסידות ברסלב. ראש השנה באומן הפך לחוויה רוחנית ויהודית.
מה גודל הקהילה הישראלית באומן?
הקהילה לא גדולה, אפשר לומר אפילו קטנה מאוד ומונה כשבעים משפחות, וכמאתיים אנשים. הקהילה ברובה מתפרנסת מהפעילות החד שנתית המתקיימת באומן מידי שנה- הביקור ההמוני באומן בראש השנה. מסתבר שניתן להתפרנס במשך שנה שלימה מאירוע המוני שכזה, משום שהקהילה הישראלית קטנה וחלוקת התפקידים ביניהם בזמן אירוח של כל כך הרבה אנשים, מתחלקת בעיקר בין האנשים השונים בקהילה, יוצא שכל אחד מאנשי הקהילה יכול להתפרנס באופן משמעותי מהאירוע. יש לציין שהאירוע הוא בעל אופי המוני אבל רוב האנשים שמגיעים לאומן לראש השנה, מסתפקים מראש בתקציב נמוך עבור הנסיעה והשהות באומן. כך שבחישוב סטטיסטי יוצא שאדם ממוצע שמגיע לאומן לראש השנה מוציא כ50-100 דולר ליום בזמן השהות שם, אנשים מגיעים בדרך כלל לפרק זמן של כארבעה עד שבעה ימים, כך שאדם יחיד או אפילו משפחה לא מוציאה באומן סכומים גבוהים במיוחד. אבל הנתון החשוב שהופך את כל הקערה על פיה הוא מספר האנשים שמגיעים. מספר האנשים רב ולכן השהות החד פעמית הזו באופן חד שנתי, יכול לפרנס כמה וכמה מאנשי הקהילה הישראלית באומן.
מה הסיבה לעזוב את הארץ לטובת אומן?
ישראלים שירדו מהארץ לטובת מגורים באומן מספרים שבעקבות הביקור השנתי בראש השנה הם הבינו שיכולה להיות באומן הזדמנות לפרנסה בשבילם. לעתים אלו אנשים שעסקו במוזיקה או בנדל"ן והחליטו לנסות את מזלם בארץ אחרת. משראו שההכנסה החד שנתית יכולה להספיק להם לזמן השהות שם, החליטו להישאר לעת עתה. אבל מי יודע- סופות רבות יכולות להתחולל באוקראינה ולארץ ישראל ניתן לשוב בכל שלב. מעבר מגורים לארץ אחרת מקיף נתונים רבים שיש ללמוד אותם מחדש- כמו למשל- מרחק מהשפחה המתגוררת בארץ, הכרות עם מדינה אחרת לחלוטין ושפה חדשה, חינוך שעלול להיות שונה עבור הילדים אם מדובר במשפחה, מרחק מהחברים הקרובים ועוד. היורדים מהארץ לטובת אומן עשו וודאי את כל השיקולים הנ"ל ועברו לאומן לתקופה קצרה או למגורי קבע.
איך נראית אומן הישראלית?
מסתבר שאומן הישראלית נראית פחות או יותר כמו עיר מגורים בישראל. המשפחות שעזבו את הארץ לטובת אומן והחליטו לבנות את ביתם סביב קברו של רבי נחמן מברסלב, ויתרו על הסדר והניקיון שיש ברחובות ארצנו, לטובת עיר צדדית באוקראינה, שאלמלא קברו של רבי נחמן, כנראה לא היה לעיר הזו ביקוש מיוחד. כאשר מגיעים לאומן הישראלית או אומן-עילית בשפת תושבי המקום, ניתן לצפות מיד בעובדה שאומן עילית מתנהלת כולה בשפה העברית, השלטים מעל החנויות, כרזות הענק- הכל כתוב בעברית. באומן הישראלית ניתן למצוא מסעדות כשרות- בשריות וחלביות, מקומות לינה שמוחזקים בידי ישראלים, ואף תמונות של גדולי הרבנים מתנוססים ברחובה של עיר. אומן בנויה בצורה של מבנים שנוספו זה לזה עם הזמן ללא תכנון מוקדם המותאם לכמות האנשים שמגיעה לעיר מידי שנה. בנוסף, בכניסה לציון קברו של רבי נחמן מברסלב ישנן קופות צדקה גדולות שבעזרת כסף זה ניתן להרחיב את אזורי התפילה בימים נוראים ולאבזר את המקום לפי הנדרש. החוויה המתרחשת בימים נוראים באומן מידי שנה, איננה רק נחלתם של חסידי ברסלב, אלא הפכה למנהג מקובל בציבור הישראלי כולו ואף מי שאין לו קשר לחסידות ברסלב יכול בקלות להרגיש חלק מהציבור שנוסע לאומן לראש השנה. מכל מקום, אומן הישראלית איננה שונה בהרבה מאזורים מוכרים לנו בארץ, והיא אכן מעלה שאלות רבות לגבי הדרך בה מוחזקת אומן הישראלית, כאשר היא נראית כמוחזקת ברובה על ידי הקהילה היהודית באומן.
האם מומלץ לנסוע לבקר את הקהילה היהודית באומן?
בכדי לבקר את הקהילה הישראלית באומן מומלץ להגיע בכל זמן בשנה, פרט לחודש תשרי ובייחוד לימים נוראים, בזמן זה הקהילה היהודית עסוקה באירוח והכוונה של האורחים המגיעים פעם בשנה. בנוסף, זהו הזמן בו רבים מאנשי הקהילה מקבלים את פרנסתם שתחזיק להם מעמד לחלק נכבד מן השנה. בעקבות כך, כדאי לבקר את אנשי הקהילה בכל זמן אחר. המפגש עם אנשי הקהילה היהודית באומן הוא מפגש עם אנשי עשייה שהחליטו להקדיש את היקר להם למען תחזוק העלייה ההמונית לאומן מידי שנה. בתוך כך יוצאים בני הקהילה נשכרים מכך שהם מתחזקים עיר ישראלית בחוץ לארץ, אנשי הקהילה מדברים איתם עברית לאורך כל השנה וכך יכולים להרגיש בבית, גם באומן.
אוקראינה בוערת- מה יהא על הקהילה הישראלית באומן?
בימים בהם מתחוללת מלחמה באוקראינה, אנשי הקהילה הישראלית באומן מוצאים את דרכם אל הגבול יחד כקהילה. אנשי הקהילה הישראלית צירפו רכב אל רכב, ארזו את חפציהם והחלו נוסעים אל עבר הגבול. בתחילה עוד ארגנו תפילות גדולות באומן בכדי שהמצב לא יחמיר, אך עם הזמן ההפצצות הגיעו אף לאמן עצמה ואנשי הקהילה הישראלית יודעים שיש להם תמיד לאן לחזור. הם נוסעים בשיירה ארוכה לעבר הגבול ושם עוברים אותו בזה אחר זה בדרכם חזרה לארץ ישראל.
אנו מאוד מקווים שחידשנו לכם על המדינה של רבי נחמן. אז אם אתם מחפשים מלונות באומן. עכשיו אחרי שאתם מכירים את אוקרינה ואומן יותר טוב תדעו היכן להתעדכן על חדשות אומן.